Ådne startet pappaperm 4. januar og har vært i pappaperm knappe tre uker når vi snakkes. Til gjengjeld har han mange uker foran seg. Han skal være i perm totalt sju måneder, fram til datteren Anna får barnehageplass.
– Hvordan har pappapermen vært så langt?
– Det har vært lettere enn jeg fryktet. Nå som datteren min er 10, snart 11 måneder, kan hun leke for seg selv i kortere perioder, slik at jeg faktisk får tid til å lage middag og kanskje brette litt klær. Det er ikke sånn at du må holde eller bære henne konstant. Men det er jo travlere enn du tror. Man får kun gjort én ting per dag. Én dag i uken er det svømming, én dag er det tur. Høydepunktet så langt var da vi fikk litt ordentlig snø. Da var vi ute med akebrett, forteller Ådne.
Litt utfordringer og læring har det også blitt tid til, for både pappa og barn.
«Koss ska’ det bli?»
– Den største utfordringen var nok denne helgen, da mor reiste til København med venninner, på sin første frihelg siden barnet kom. Jeg hadde tenkt mye på det på forhånd: «Koss ska’ det bli»? Mor har jo ammet og ammer fremdeles. Når hun kommer hjem fra jobb, er Anna veldig på henne. Veldig mammadalt. Jeg har ikke fått legge Anna enda etter jeg startet med permisjonen, så det å være alene en hel helg. Hvordan i all verden skulle det gå?
– Men det gikk overraskende bra, sier Ådne.
– I høst hadde det nok ikke gått like greit, legger han til. – Nå er hun tryggere, og mer vant til meg. Jeg har også blitt vant med det praktiske. Som når du er helt alene en hel dag – du vet, fem bæsjebleier og alt – det å kunne fikse det. Fikse mat og rutiner og lære seg å tolke signaler, det er vanskeligere om du ikke har fått litt tid med barnet.
– Barnet har også blitt tryggere – jeg ser en del forskjell. I begynnelsen var det litt sutring den første timen etter at mor dro på jobb. Nå går det greit. Vi vinker «ha det» ved døra, og det er det.
Aktiv pappablogger
Ved siden av jobben som heltidspappa, finner Ådne tid til å dele erfaringer på bloggen Myk mann. Fra datteren ble født i mars 2015, har han blogget for Stavanger Aftenblad om pappalivet og overgangen fra «bytryne» til spedbarnsfar.
– Jeg er ikke en veldig gammel far, men ikke helt ung heller. Så jeg har vært voksen ganske lenge uten å ha barn. Jeg har vært mye ute og reist som musiker, gått på mange konserter. Det er liksom denne overgangen fra dette bekymringsløse byjaslivet – og så kommer det en person inn og du må endre livet. Det syntes jeg var morsomt å skrive om, sier han.
På bloggen tar Ådne for seg alt fra søvnmangel til forskning på parkettgulvs innvirkning på barns motorikk. Mest debatt skapte nok blogginnlegget om amming, alkohol og fedre, et mini-opprør med forvirrende helseråd om hvor mye ammende mødre kan drikke.
Hvor mye kan far drikke?
– Jeg vinkla det litt annerledes: Hvor mye kan far drikke når mor ammer? Problemet kommer ikke gjennom melken. Det er et større problem å være berusa når du har ansvar for en unge. Du skal jo ikke drikke deg full og bære rundt på en baby! Så da kan du like godt skrive om problemet at far drikker, for det er jeg som har pleid å stå opp om natta.
For Ådne var det nærmest en selvfølge å ta ut pappaperm.
– Jeg har alltid tenkt at hvis jeg blir far, vil jeg ta ut permisjon. Jeg har lyst til å være hjemme og bli kjent med ungen. Jeg var litt misunnelig på hun som var hjemme de første 9 månedene. Jeg var litt lite hjemme da, ettersom jeg er musiker og reiser en del. Det kjentes som om jeg gikk glipp av noe. Det skjer mye det første året.
NAV er en utfordring
Selve prosessen med å ta ut pappaperm har imidlertid ikke vært bare enkel. Ådne driver delvis som selvstendig næringsdrivende og har to forskjellige arbeidsgivere. Det viste seg å bli en utfordring i møte med NAV.
– Jeg ville i utgangspunktet ikke bli en sånn som klager på NAV, men jeg skjønner at folk blir lei. Det er et vanskelig system, spesielt hvis du har et utgangspunkt som ikke er A4. Det går sikkert knirkefritt for vanlige lønnsmottakere, men jeg har to arbeidsgivere, og som selvstendig næringsdrivende musiker er det helt umulig å si på forhånd hvor mye jeg kommer til å tjene i en viss periode. Jeg har ringt og chattet og skrevet, men venter fortsatt på endelig svar fra NAV.
Ventetiden og papirarbeidet til tross, pappapermen er verdt det, mener Ådne.
– Dette er den ene gangen i livet du har mulighet til time-out og være lenge hjemme bare du og ungen, slår han fast.
Ta lang permisjon!
Han oppfordrer også andre fedre til å vurdere en lengre permisjon.
– Ja, jeg vil absolutt anbefale å undersøke muligheten til å strekke permisjonen over tid. 10 uker (fedrekvoten, vår kommentar) virker veldig lite. Hvis man er to personer og kan jobbe litt mindre enn 100 % for å strekke permisjonstiden lengre, så ville jeg ha gjort det.
– Pappaperm er en veldig bra ting.
Følg Ådnes pappaliv videre på http://blogg.aftenbladet.no/mykmann/
You must be logged in to post a comment.